Gold Bútor - egyedi bútor tervezés, gyártás, beépítés: A lakberendezésről - részlet Terence Conran könyvéből

A lakberendezésről - részlet Terence Conran könyvéből

 Az alábbiakban pár szemelvényt szeretnénk megosztani Terence Cornan tervező nagy sikerű könyvéből, a Lakberendezés kézikönyvéből, mely arról szól, hogy milyen fontos is a lakberendezés az életünkben, mennyire döntő szerepe van a mindennapjainkban annak, hogy a megfelelő módon kialakított otthonunkba térjünk haza.

A lakberendezés nagyon fontos tevékenység, mert akik elégedettek az otthonukkal, nyugodtabbak és jobban érzik magukat. A barátok dicsérete csak hab a tortán.
A gondolatokat az érzékszerveinkkel is tolmácsolhatjuk; az igazán jól sikerült otthon sokkal többet jelent puszta épületnél. Egy ház belsejének megtervezésében sokat segít, ha végiggondoljuk, milyen tárgyakat szeretünk, és milyeneket nem, s meg is indokoljuk döntésünket. Egy bútor minőségének latolgatásakor érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket: "Ebből a fajtából vajon ez a darab a legjobb? Nem fedezem-e fel rajta a kompromisszum nyomát?" Jómagam azokat az enteriőröket kedvelem, amelyek hitelesek, amelyek nem a kompromisszumok szülöttei.
Nem bízunk eléggé az egyszerűségben, ha főzésre vagy lakberendezésre kerül sor. Az egyszerűség nem a sivár, érzéketlen környezet szinonimája. Éppen ellenkezőleg: az egyszerű formák között minden díszes finoman megmunkált tárgy jobban érvényesül.
Fontos tanács a következő is: legyünk őszinték önmagunkhoz. Kényszerből semmilyen hatást ne akarjunk elérni, még az egyszerűséget se! 
A lakberendezés legfontosabb eleme a gondolkodás: gondolkozzunk el azon, hogy kik vagyunk, és hogyan akarjuk kifejezni magunkat az otthonunkban.
Az egyéni stílus az önbizalmon alapszik. Tudnunk kell, mit akarunk, és nem szabad attól félnünk, hogy ezt meg is mutassuk. Az emberek rendszerint nehezen fejezik ki az egyéniségüket az otthonukban, mert attól félnek, hogy kilógnak a sorból. 
Bánjunk okosan a pénzzel: azokra a dolgokra költsük a legtöbbet, amelyeket állandóan "nyúzunk", amelyeket sokáig meg akarunk őrizni.
Az otthonteremtés legyen szeretetteli munka, hiszen az egyik legnagyobb élvezet az életben. Az a legfontosabb, hogy amit csinálunk, meggyőződéssel csináljuk.

Tárolás
A fényes folyóiratok pompás álomszobái nem csak a berendezésükkel tűnnek ki, hanem azzal is, hogy egyszerűek, rendetlenségnek nyoma sincs bennük, és többnyire a személyes dolgok is hiányoznak a képről. Az igazi otthon persze tele van személyes holmival. A lakás arculatában fontos szerepet játszik, hogy milyen tárgyaink vannak; hogyan, mikor és hol használjuk őket. A rendezett otthonnak az a titka, hogy az legyen elől, amit látni és használni akarunk.
Ha a tárolórendszert jól tervezzük meg, a tárgyak fölött nem veszítjük el a hatalmunkat, és nem lesz rendetlenség. Ez nem azt jelenti, hogy mindent el kell rejteni, hanem azt, hogy mindennek legyen meg a helye, és minden oda kerüljön, ahol lennie kell.
A jó tárolásnak számos előnye van. Először is nem kell idegeskednünk, mert nem áll minden egymás hegyén-hátán, és ha valamit keresünk, nem kell a tárgyak rengetegén átverekednünk magunkat. Lehet, hogy a fiókjaink tele vannak, semminek sincs igazi helye. ... Ha a tárgyakat rendben tartjuk, és könnyen elő tudjuk őket venni, tovább szolgálnak bennünket. Az ésszerű tárolással helyet takaríthatunk meg. A zűrzavarból kiszabadított szobák meglepetést is szerezhetnek: tiszta vonalakat, remek építészeti megoldásokat fedezhetünk fel és tágasabbnak tűnhet a lakásunk.

Tárolási szempontok:


Miután végiggondoltuk mire van szükségünk, nézzük a választékot! Három csoportot állíthatunk fel.
Önálló bútorok: könyvszekrény, szekrény, komód.
Beépített szekrények: nem mindig mozdíthatóak el, nem mindig olcsók, de helyet takaríthatunk meg velük. Egyedi, stílusos darabokat is beépíthetünk. Kitöltik az esetlen vagy kihasználatlan teret, például a lépcső alatt vagy a tetőtérben.
Modulok: a polcokat és a szekrényeket igényeink és pénztárcánk szerint bővíthetjük.
Ha egyedi tárolórendszerre fáj a fogunk, a következő lehetőségek kínálkoznak:
  • kész elemeket vásárolunk,
  • magunk tervezzük és építjük meg a rendszert,
  • megbízunk egy szakembert a munkával.
Természetesen több megoldást is alkalmazhatunk egyszerre. Az otthon vagy megrendelésre készített darabok vitathatatlan előnye, hogy többféle anyag közül választhatunk, mint a gyári termékek esetében, méretük akkora, amekkora szükségünk van, és a többi bútordarabhoz hangolhatók.

Állítható polc
A polc a tárolórendszerek legfontosabb eleme. Mindenféle méretben, formában, stílusban kapható; van, amelyik állítható. Döntsük el, hogy fát, alumíniumot, vagy acélt szeretnénk-e, és miképpen akarjuk a falhoz rögzíteni. Lehet, hogy jobban járunk, ha a polcnak háta is van, és nem a falon lóg.

Érdemes körülnézni
Az irodában, a gyárban vagy az üzletekben kitűnő, tartós, praktikus tárolórendszerek vannak. A kerekes állvány, az acélszekrény, az irattartó, a forgóállvány már a lakásokba is bevonult. Válasszuk meg gondosan a darabokat, nehogy elüssenek a többi bútortól, de mindenképpen érdemes körülnézni az irodabútorok és a gyári tárolóberendezések között. Ha a ruhákat elől akarjuk tartani, akár bolti állványra is felakaszthatjuk őket. A nehéz szerszámokat, készülékeket merevítővel erősített ipari polcon tárolhatjuk. A kerékpártartót, műanyag állványt, a görgőkön forgó vagy futó acélállványt, a drótból font bevásárlókosarat is felhasználhatjuk tárolásra. A csővázas acélszerkezet szintén nagyon hasznos lehet; rolettával szabályos szekrénnyé alakíthatjuk át.

A szekrény belsejében
Hogy hogyan fest a szekrény belseje, az elsősorban a bútor típusától és vázától függ. A tárolást megkönnyíti, hogy a kiegészítő elemek széles skáláját kínálják a drótrekeszektől a vesszőkosárig, az acélkampótól a kötélig.
A szekrények belsejét a tárgyaink ismeretében tervezzük meg! Minden darabnak célszerűen válasszuk meg a helyét. A szekrénybe rakhatunk drót cipőtartót, a kampókon, apró síneken pedig a nyakkendőtől kezdve a varrófelszerelésig bármit tarthatunk.